το  Τέροβο

 

 

www.terovo.gr

Αρχική

Το χωριό

Οι Ραψαίοι

Τα νέα του Τερόβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος

Εκδηλώσεις

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Ο Δήμος  Δωδώνης

Τα νέα των Τεροβιτών

Βίντεο

Ενισχύστε το πολύτιμο έργο της εφημερίδας μας

 

 

Ο Καιρός    της         Εβδομάδας

 

ΡΑΨΑΙΟΙ ΤΕΡΟΒΟΥ

 

ΖΗΤΑΤΕ  ΕΡΓΑΣΙΑ?

 Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΚΟΝΤΑ  ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΟΥ ΤΕΡΟΒΟΥ   ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ   ΕΡΓΑΣΙΑ

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ  ΑΠΟ ΤΗΝ

 

Klüh Human Resources Ελλάς Α.Ε.
Κλείτου 8, 15771 Ζωγράφου
Τηλ.: 2107472010-1 Fax: 2107472012

hr@klueh.gr

 


Τελευταία Νέα 

 ΟΙ ΡΑΨΑΙΟΙ

Ο Δήμος Αγ.Δημητρίου

Οι Επιστολές σας

Μηνύματα

Τα μέλη μας

Ο Πολιτιστικός μας  Σύλλογος

Γωνιές του χωριού μας

Ο Άγιος Ιωάννης

Βίντεο

Επικοινωνούμε μεταξύ μας,  μέσω ανταλλαγής άμεσων  μηνυμάτων. 

ΕΙΣΟΔΟΣ

CHAT ROOM

Χρήσιμες Πληροφορίες Επιστολές Αναγνωστών Βιβλίο Επισκεπτών Τοπικά & Επίκαιρα Ενημερωτικά Δελτία Χάρτης Εγγράφου Όροι Χρήσης-Πολιτική

Χωριανοί και Φίλοι, υπάρχουν κάποια σημαντικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας και έχουν την ανάγκη της συμμετοχής σας και της υποστήριξης από μέρους σας. Διαβάστε περισσότερα..

ΤΟ   ΤΕΡΟΒΟ   ΣΤΟ

FACEBOOK

ΤΟ   ΤΕΡΟΒΟ   ΣΤΟ

FACEBOOK

Γίνε Συντάκτης.. Γνωρίζετε πρόσωπα και πράγματα για την περιοχή μας ; Ξέρετε ιστορίες από το παππού σας ; Γνωρίζετε ήθη ή έθιμα του τόπου;Έχετε γράψει κάποιο ενδιαφέρον άρθρο;

Στείλτε τα σε μας, να

τα δημοσιεύσουμε.  

 


 

ΑΓ.ΙΩΑΝΝΗΣ

ΤΕΡΟΒΟΥ

 

            Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΕΡΟΒΟΥ ΚΑΙ ΡΑΨΑΙΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ                         ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 1024Χ768

                         

 

 

ΤΟ  ΤΕΡΟΒΟ  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 

           Το  Τέροβο του νομού Ιωαννίνων μαζί με τον συνοικισμό του, τους Ραψαίους, αποτελούν το νοτιότερο χωριό του Νομού Ιωαννίνων, στα σύνορα με την Πρέβεζα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων στο μεγαλύτερο οροπέδιο της περιοχής. Νότια συνορεύει με το Δ.Δ. Κουκλεσίου, ανατολικά με τα Δ.Δ. Σκλίβανης, Βαρλαάμ και Αγ.Τριάδας, βόρεια βρίσκεται η χαράδρα προς το Εμίν Αγά και δυτικά το Δ.Δ. Μουσιωτίτσας και ο Πεντόλακος. Υπάγεται διοικητικά στην επαρχία Δωδώνης και αποτελεί από το 1998 με την διοικητική μεταρρύθμιση του "Καποδίστρια"  ένα από τα 18 τοπικά Διαμερίσματα του Δήμου Αγ.Δημητρίου.   Στα χρόνια της σκλαβιάς το Τέροβο και οι Ραψαίοι ανήκαν στην περιοχή Κατσιαουνοχωρίων και Τσαρκοβίστας και μετά τον Αλή πασά τα κατείχαν μπέηδες και αγάδες. Μετά την απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους κατά τους  Βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913, το Τέροβο με το συνοικισμό Ραψαίοι, αποτέλεσαν την ομώνυμη κοινότητα Τερρόβου. Ο πληθυσμός του έχει φθάσει κατά το παρελθόν και τους 1000 κατοίκους ( κατά την απογραφή του 1961 ήταν 14η κοινότητα σε πληθυσμό στα Ιωάννινα)  ενώ τα τελευταία χρόνια τείνει   να φθίνει συνεχώς.

Tο γραφικό χωριό Τέροβο βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Ιωαννίνων. Το συναντάμε σχεδόν στα όρια με το νομό Πρεβέζης. Ανήκει στην δημοτική ενότητα Αγίου Δημητρίου του Δήμου Δωδώνης. Είναι ένα μικρό χωριό, που αξίζει να συμπεριλάβετε στην περιήγησή σας στο νομό Ιωαννίνων. Αποτελείται από τους οικισμούς Ραψαίοι, Τέροβον και Χάνι Τερόβου και ο μόνιμος πληθυσμός του σύμφωνα με την τελευταία απογραφή 2011 ανέρχεται σε 385 κατοίκους
Οι Ραψαίοι είναι χωριό του νομού Ιωαννίνων, συνοικισμός του Τερόβου του Δήμου Δωδώνης. Βρίσκεται 35 χμ. νότια της πόλης των Ιωαννίνων και 2 χμ. δυτικά της ιστορικής οχυρής θέσης Πέντε Πηγάδια, γνωστής από τις ομώνυμες μάχες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων το 1823, το 1897 (Κων. Κουμουνδούρος) και το 1912 (απελ
ευθέρωση των Ιωαννίνων). Ο πληθυσμός των Ραψαίων ανέρχεται σε 64 περίπου κατοίκους, γεωργοί και κτηνοτρόφοι στην πλειονότητα. Αξιοθέατο του χωριού και τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους είναι η παραποτάμια περιοχή με τα αιωνόβια πλατάνια στις όχθες του Λούρου, γνωστού και για τις περίφημες πέστροφές του!

                                                                                                                            ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

                 ΡΑΨΑΙΟΙ ΤΕΡΟΒΟΥ

                                                                                      

                       Η επικοινωνία με το χωριό γίνεται μέσω της επαρχιακής οδού Ιωαννίνων – Πέντε Πηγαδιών και τμήματος αυτής Τερόβου - Σκλίβανης . Απέχει 37 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα και υπάρχει συγκοινωνία με το ΚΤΕΛ του Νομού Ιωαννίνων. Στο χωριό σήμερα λειτουργούν  3 καφενεία, ενώ μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε και Δημοτικό σχολείο με μικρό αριθμό μαθητών.


 

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ( εκ Τερόβου)

 

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ράπτης γεννήθηκε στο χωριό Τέροβο των Ιωαννίνων από ευσεβείς γονείς. Εγκαταστάθηκε στα Ιωάννινα και έκανε το επάγγελμα του ράπτη. Μετά τον θάνατο των γονέων του πήγε στην Κωνσταντινούπολη επί Πατριάρχου Ιερεμίου Α’ (1525 – 1545 μ.Χ.) και επί Σουλτάνου Σουλεϊμάν Β’ (1520 – 1560 μ.Χ.).
Επειδή ήταν προικισμένος με σωματικές και ψυχικές αρετές, κίνησε τον φθόνο μερικών Τούρκων, που τον πίεζαν να γίνει μουσουλμάνος. Ο Ιωάννης απέρριψε αμέσως τίς δελεαστικές προτάσεις των Τούρκων και όχι μόνο, αλλά αποφάσισε να μαρτυρήσει για τον Χριστό. Δύο φορές αποπειράθηκε να εκπληρώσει αυτή του την επιθυμία, αλλά τον απέτρεψε ο πνευματικός του.
Την τρίτη φορά όμως, Μεγάλη Παρασκευή, είπε πως είδε σε όραμα να χορεύει μέσα στις φλόγες και έτσι πέτυχε την ποθούμενη ευλογία του πνευματικού του. Όταν πήγε στο εργαστήριο του, είδε να έρχονται οι Τούρκοι που τον προέτρεπαν να γίνει μουσουλμάνος. Αυτή τη φορά όμως τον συκοφαντούσαν ότι δήθεν, όταν ήταν στα Τρίκαλα αρνήθηκε τον Χριστό. Ο νεομάρτυρας τους απάντησε ότι αυτό δεν έγινε ποτέ, αλλά και ούτε πρόκειται να γίνει στο μέλλον. Συγχρόνως δε με τα λόγια του, περιφρόνησε τη θρησκεία του Μωάμεθ. Οι Τούρκοι θυμωμένοι όρμησαν, τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στον κριτή. Ομολόγησε και εκεί την πίστη του στον Χριστό, βασανίστηκε και ρίχτηκε στη φυλακή.
Επειδή όμως επέμενε στην ομολογία του, καταδικάστηκε να καεί ζωντανός. Ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης κατόρθωσε με πολλά χρήματα να αναβάλει για λίγο την εκτέλεση του, αλλά όταν ο Ιωάννης ρωτήθηκε και πάλι αν αρνείται τον Χριστό, απάντησε με θάρρος ότι ποτέ δεν θα τον αρνηθεί και έψαλε μπροστά στους Τούρκους το «Χριστός Ανέστη». Τελικά οι Τούρκοι άναψαν φωτιά έξω από την πόλη, μέσα στην οποία μόνος του αναπήδησε ο Ιωάννης, ψάλλοντας. Ορισμένοι όμως Χριστιανοί, για να απαλλάξουν τον νεομάρτυρα από τους φρικτούς πόνους της φωτιάς, πλήρωσαν τους δήμιους και τον αποκεφάλισαν στίς 18 Απριλίου 1526 μ.Χ.

Τα διασωθέντα λείψανα του, αγοράστηκαν από τους πιστούς και διαφυλάχθηκαν στον Πατριαρχικό ναό.
Ο νεομάρτυρας αυτός, έγινε πασίγνωστος για τα θαύματα του σ’ ολόκληρο το γένος. Μαρτύριο του Αγίου αυτού, συνέγραψε ο επιφανής λόγιος ιερέας Νικόλαος Μαλαξός Πρωτοπαπάς Ναυπλίου (+ 1594 μ.Χ.)

 

                                             

 

          Πίσω στην Αρχική σελίδα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τεχνικός υπεύθυνος  -  σχεδίαση  -  σύνταξη   Βασίλειος Ι. Παύλου

www.terovo.gr © 2009 • All rights reserved • developed and designed by Vasilis Pavlou