ΑΡΧΙΚΗ      ΤΟ ΧΩΡΙΟ      ΟΙ ΡΑΨΑΙΟΙ      Ο ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ      ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ       BINTEO      ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Καιρός της         Εβδομάδας




 


Ο ΑΓΙΟΣ  ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ

Ο ΕΚ  ΤΕΡΟΒΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ





CHAT ROOM

Χρήσιμες Πληροφορίες Επιστολές Αναγνωστών Βιβλίο Επισκεπτών Τοπικά & Επίκαιρα Ενημερωτικά Δελτία Χάρτης Εγγράφου Όροι Χρήσης-Πολιτική

Χωριανοί και Φίλοι, υπάρχουν κάποια σημαντικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας και έχουν την ανάγκη της συμμετοχής σας και της υποστήριξης από μέρους σας. Διαβάστε περισσότερα..

 

ΤΟ   ΤΕΡΟΒΟ   ΣΤΟ

FACEBOOK

ΤΟ   ΤΕΡΟΒΟ   ΣΤΟ

FACEBOOK

Γίνε Συντάκτης.. Γνωρίζετε πρόσωπα και πράγματα για την περιοχή μας ; Ξέρετε ιστορίες από το παππού σας ; Γνωρίζετε ήθη ή έθιμα του τόπου;Έχετε γράψει κάποιο ενδιαφέρον άρθρο;









































































ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΥΠΟΣ

 

www.terovo.gr


   

 

 
         ΑΥΘΕΝΤΙΚΕΣ   ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ   ΤΕΡΟΒΙΤΙΚΕΣ   ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Λαδοραβανή
-  από την Λαμπρινή Κιτσαρά






Υλικά
 (για 8 άτομα)


½ κιλό σιμιγδάλι (χονδρό)
½ κιλό σιμιγδάλι (ψιλό) 
1 κιλό ζάχαρη 
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού 
¼ κιλό αμύγδαλα άψητα
Ξύσμα 1 λεμονιού
Κανέλα
Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση


Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 3 ποτήρια νερό ,το ελαιόλαδο ,το χυμό πορτοκαλιού, το
ξύσμα λεμονιού και τη ζάχαρη. Στη συνέχεια βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφού
το μίγμα μας γίνει χλιαρό ρίχνουμε το σιμιγδάλι ( χόνδρο και ψιλό). Ανακατεύουμε
έως ότου να γίνει σφιχτός χυλός . Κατόπιν  περιχύνουμε το μίγμα μας σε ένα μέτριο ταψί ,
χαράσσουμε τετράγωνα ή οβάλ κομμάτια (όπως τον μπακλαβά) και τοποθετούμε στο
κέντρο κάθε κομματιού 1 αμύγδαλο .Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 1  και ½ ώρα στους 1200 C . Σερβίρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με  λίγο κανέλα και ζάχαρη άχνη .   

 

Αρνάκι στη γάστρα -  από την Βάσω Παπακώστα
Υλικά (για 4 άτομα)
2 κιλά αρνί με κόκαλο (ζυγούρι)  
½ κούπα ελαιόλαδο 
2-3 μεγάλες ώριμες ντομάτες 
8-10 λιαστές ντομάτες 
2 μεγάλα κρεμμύδια 
2 πράσινες πιπεριές 
2 μανιτάρια 
μαϊντανό 
αλάτι - πιπέρι - μπαχάρι σε κόκκους

Εκτέλεση
Βράζουμε το ζυγούρι για 10 λεπτά στη γάστρα και πετάμε το νερό. 
Τρίβουμε στον τρίφτη τις ντομάτες, καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φέτες. Κόβουμε σε ροδέλες τις πιπεριές και τα μανιτάρια σε φέτες. 
Βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά και τις λιαστές ντομάτες στη γάστρα, ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μπαχάρι. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό (περίπου ½ τις κούπας) και τέλος περιχύνουμε όλα τα υλικά με το λάδι.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 180 με 200 βαθμούς περίπου για 2 ώρες. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ελέγχουμε το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ή να το ψήσουμε λίγο παραπάνω. Τέλος, περίπου 10 λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμο, ρίχνουμε το μαϊντανό. Σερβίρουμε με τηγανιτές πατάτες, πατάτες φούρνου, με πιλάφι ή ζυμαρικά.




Αρνί στη λαδόκολλα
  -
από την Γεωργία Αναστάση
Υλικά
Ι μπούτι αρνίσιο 
500γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μπαχάρι
4 φύλλα λαδόκολλας 
1 λεμόνι
6 σκελίδες σκόρδο

Εκτέλεση
Πλένω καλά το κρέας, και το αλείφω καλά με το χυμό λεμονιού. Το χαρακώνω με το μαχαίρι, μπήγω τις σκελίδες σκόρδο και το βουτυρώνω. Στη συνάεχεια, φτιάχνω το μείγμα με λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μπαχάρι, και περιχύνω καλά το κρέας. Βουτυρώνω τη λαδόκολλα ακουμπάω πάνω της το μπούτι και από πάνω βάζω το τυρί. Τυλίγω καλά διπλώνοντας τα πλαϊνά και δένω σφιχτά με σπάγκο λιναρένιο. Τοποθετώ το κρέας σε ταψί και ψήνω στο φούρνο για περίπου 2 ώρες στους 180-200 βαθμούς κελσίου. Όταν το βγάλω από το φούρνο, χαράζω τη λαδόκολλα σταυρωτά να ανοίξει και το σερβίρω σε πιατέλλα όπως είναι.

 

Γαλατόπιτα Γιαννιώτικη  -  Από την Βούλα Τζανέλλα
Υλικά (Για 24 κομμάτια)
2 λίτρα γάλα
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
1 κουταλάκια του γλυκού βανίλια σκόνη
1 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
6 αυγά
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
5 φύλλα κρούστας
4 κουταλάκια του γλυκού κανέλλας σκόνη για το φύλλο 
4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη για το φύλλο
½ φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο για να αλείψουμε το φύλλο

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γάλα σε σιγανή φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς. Σε ένα μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με 4 από τα αυγά και προσθέτουμε τη βανίλια. Αποσύρουμε το σιμιγδάλι από τη φωτιά και προσθέτουμε αργά το μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει. Βάζουμε το μείγμα πάλι σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει πηχτό και κρεμώδες. Το βάζουμε στην άκρη. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε την κανέλλα σε σκόνη και τη ζάχαρη για το φύλλο. 
Αλείφουμε ένα μεγάλο ταψί με βούτυρο και απλώνουμε δύο φύλλα στο ταψί, με τις άκρες τους να κρέμονται έξω από το ταψί. Τα αλείφουμε με βούτυρο. Απλώνουμε ένα τρίτο φύλλο στο ταψί και το πασπαλίζουμε με δύο κουταλάκια του γλυκού του μείγματος κανέλλας και ζάχαρης. Κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα. Απλώνουμε το κρεμώδες μείγμα στο ταψί πάνω από τα φύλλα και διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων. Χτυπάμε τα δύο τελευταία αυγά και τα περιχύνουμε πάνω από το κρεμώδες μείγμα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.



Πρασόπιτα με καλαμποκάλευρο
  - 
από την Ντίνα Πέτρου

Υλικά
1 κιλό πράσα τρυφερά
½ κιλό καλαμποκάλευρο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
150 γρ. χοιρομέρι ή μπέικον
½  ματσάκι ανηθο 
½ ματσάκι μαϊντανό
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
150 γρ. φέτα
4 αυγά
500ml αφρόγαλα (κρεμά γάλακτος) ή φρέσκο γάλα (για λιγότερα λιπαρά 3.5% ή και 1.5%)
αλάτι 
πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Ψιλοκόβουμε το χοιρομέρι, τον άνηθο και το μαϊντανό. Καβουρδίζουμε σε ελαιόλαδο το χοιρομέρι, τα πράσα, το κρεμμυδάκι χωρίς να πάρουν χρώμα. Ρίχνουμε  από πάνω τον άνηθο, το μαϊντανό, τα τσιγαρίζουμε λίγο και προσθέτουμε το αφρόγαλα, την φέτα, το αλάτι, το πιπέρι και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε μέσα το 4/5 του καλαμποκάλευρου. Το μείγμα είναι ομοιόμορφο και δεν χρειάζεται να βράσει.
Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί και ρίχνουμε από πάνω το μισό από το υπόλοιπο αλεύρι. Ρίχνουμε από πάνω λίγο νερό. Στρώνουμε τη γέμιση στο ταψί και προσθέτουμε το υπόλοιπο 1/5 του αλευριού ομοιόμορφα πάνω από τη γέμιση. Πασπαλίζουμε με λίγο νερό και ελαιόλαδο. Ψήνουμε την πίτα σε μέτριο φούρνο για 45,΄εκτός αν έχουμε γάστρα οπότε την ψήνουμε εκεί μέχρι να ροδίσει.
Τη σερβίρουμε με στραγγιστό γιαούρτι ή φρέσκο ξινόγαλο.

 

 

Μπατσαριά Τεροβίτικη  -  από την Μαρία Σιαμαντά 

Υλικά
1,5 χόρτα κυρίως μυρώνια, καυκαλίδες, σπανάκι, σέσκλο, άνηθο, μάραθο, πράσο, κρεμυδάκια και σκόρδα χλωρά
1 κούπα ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι
2 αυγά
1/2 κιλό τυρί φέτα τριμμένη
1 κιλό αλεύρι για το χυλό
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση 
Αφού πλύνουμε και κόψουμε τα χόρτα για την πίττα, τα ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, τα αυγά, το τυρί, το ρύζι και το αλατοπίπερο. Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Μετά για να φτιάξουμε το χυλό, ανακατεύουμε το αλεύρι με νερό, αφού προσθέσουμε και λίγο αλάτι, μέχρι να γίνει ο χυλός. Στη συνέχεια, ρίχουμε μία στρώση χυλού στη βάση του ταψιού και από πάνω ρίχνουμε τα χόρτα και σκεπάζουμε πάλι με χυλό.
Ψήνουμε στους 180ο C για 1 ώρα περίπου, μέχρις ότου η πίττα μας πάρει ροδοκόκκινο χρώμα.

 

 

Τηγανίτες Γιαννιώτικες  -   από την Άννα Παύλου

Υλικά
- αλεύρι
- νερό
- λίγο αλάτι
- καρύδια
- ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με λίγο αλάτι. Το βάζουμε σε μια λίμπα (μεταλλική λεκανίτσα) και προσθέτουμε σιγά-σιγά χλιαρό νερό. Χτυπάμε πολύ καλά το μίγμα με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει κουρκούτι πηχτό.
Ανάβουμε φωτιά και πάνω στην πυροστιά τοποθετούμε μια καθαρή μαυρόπλακα. Αφού κάψει η πλάκα, με μια μεγάλη κουτάλα ρίχνουμε μίγμα. Οταν ψηθεί η τηγανίτα από τη μια πλευρά, τη γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά για να ψηθεί.
Καθαρίζουμε καρύδια και στο πέτρινο γουδί τα τρίβουμε (στουμπάμε). Βάζουμε τις τηγανίτες σε σινί (στρογγυλό χάλκινο ταψί) και ανάμεσα σε κάθε στρώση ρίχνουμε αρκετά τριμμένα καρύδια.
Μετά σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με νερό μέχρι να γίνει ένα πολύ αραιό σιρόπι με το οποίο περιλούομε τις τηγανίτες.

 

Κοτόπιτα Γιαννιώτικη  -  από την Ελευθερία Παύλου

Υλικά
Για τη γέμιση
1 μεγάλο κοτόπουλο βρασμένο και ξεκοκκαλισμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
(αν θέλετε μπορείτε να βάλετε 2 κιλά αρνί μπούτι βρασμένο και κομμένο επίσης σε μικρά κομμάτια αντί για κοτόπουλο)
2 μεγάλα κρεμμύδια
1/4 κεφαλοτύρι τριμμένο
μαύρο πιπέρι
βούτυρο
λάδι
ζωμός από το κοτόπουλο ή το κρέας
1 φλυτζάνι του καφέ γάλα εβαπορέ

Για τη ζύμη
3/4 του κιλού αλεύρι σκληρό
1 1/2 φλυτζάνι καφέ ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
νερό όσο πάρει για να γίνει μία μαλακή ζύμη

Εκτέλεση
Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης καλά ώστε να γίνει μία ζύμη μαλακή και εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια. Τη μοιράζουμε σε τρία ίσα μέρη και την αφήνουμε ένα τέταρτο να ξεκουραστεί.
Ανοίγουμε ένα φύλλο με το ένα κομμάτι και το απλώνουμε σε ταψί χωρίς να το λαδώσουμε. Το βάζουμε για λίγα λεπτά σε προθερμασμένο και δυνατό φούρνο ώστε να πάρει χρώμα και να ξεραθεί. Το βγάζουμε από τη φωτιά και το θρυμματίζουμε. Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε τα κομμάτια του κρέατος, τα κρεμμύδια, το κεφαλοτύρι, το πιπέρι, λίγο βούτυρο και τα κομμάτια του ψημένου φύλλου. Ρίχνουμε λίγο ζωμό όσο να τραβήξουν τα κομμάτια του φύλλου και να γίνουν μαλακά. Ανοίγουμε ένα φύλλο και το στρώνουμε σε καλά λαδωμένο ταψί και από πάνω βάζουμε τη γέμιση. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο, το οποίο λαδώνουμε πολύ καλά. Με ένα πινέλο απλώνουμε το γάλα στην επιφάνεια της πίτας και την ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.

Γαλακτομπούρεκο   -   από την Αγγελική Τσαβαλά

Υλικά
1 1/2 κιλό γάλα
1 ποτήρι κρασιού σιμιγδάλι
1 ποτήρι κρασιού ζάχαρη
125 γρ. βούτυρο φρέσκο
1/2 κιλό φύλλο
Αρωμα βανίλιας ή λεμονιού ή πορτοκαλιού

Για το σιρόπι
2 1/2 ποτήρια νερού ζάχαρη
2 1/2 ποτήρια νερό

Εκτέλεση
Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα και το βράζουμε μαζί με το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα και στη συνέχεια την αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη και χωριστά τα ασπράδια σε μαρέγκα. Τα προσθέτουμε στην κρύα κρέμα και ανακατεύουμε καλά. Σε βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε 6-8 φύλλα τα οποία βουτυρώνουμε ένα ένα. Αφήνουμε τα δύο πρώτα φύλλα να εξέχουν από το ταψί. Ρίχνουμε την κρέμα και γυρίζουμε πάνω της τα εξέχοντα φύλλα. Στρώνουμε πάνω στην κρέμα 6-8 φύλλα βουτυρωμένα επίσης ένα ένα. Αλείφουμε με βούτυρο την επιφάνεια των φύλλων και χαράσσουμε ελαφρά, όπως θα το κόψουμε, προσέχοντας να μη βγει κρέμα. Το ψήνουμε μία ώρα σε 200 βαθμούς Κελσίου.

 

Καρυδόπιττα    -    από την Μαρία καλατζή

Υλικά
8 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
λίγα καρύδια  
λίγο κονιάκ
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι μπέικιν-πάουντερ
βούτυρο (για το ταψί)

Εκτέλεση
Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη ώστε να δημιουργηθεί ένα πηχτό μείγμα και σε αυτό ρίξτε λίγο κονιάκ. Σταδιακά προσθέστε το σιμιγδάλι, την κανέλα, το μπείκιν-πάουντερ και τα καρύδια. Τοποθετείστε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί (μεγέθους 30 εκ.). Ψήστε το γλυκό για 30 λεπτά στους 175 βαθμούς.
Βράστε για πέντε λεπτά 2 κούπες νερό με 2 κούπες ζάχαρη και 2 κουταλιές κονιάκ. Περιχύστε την καρυδόπιτα με το ζουμί αυτό πριν κρυώσει εντελώς.

 

Τεροβίτικη κολοκυθόπιτα  -  από την Χαρούλα Καλατζή  

Υλικά

 1 κιλό κολοκυθάκια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 γραμμάρια τυρί φέτα Δωδώνης θρυμματισμένη
1 φλιτζάνι του τσαγιού τυρί τριμμένο
3 αυγά χωριάτικα χτυπημένα
2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη .
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο άλτης
Πιπέρι
Αλάτι
Ελαιόλαδο για το άλειμμα ταψιού και φύλλων.

Για την ζύμη

750 γρ. αλεύρι,
200 γρ. βούτυρο,
1 κτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ,
αλάτι
2 κρυστάλλους), ξύσμα από 1 λεμόνι,
Νερό χλιαρό (όσο πάρει)


Εκτέλεση

Αφού πρώτα  φτιάξετε το φύλλο,
ξύνετε τα κολοκυθάκια σε ένα τρίφτη. Τα Βάζετε σε μια κατσαρόλα με το και τα βράζετε μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Ανακατεύετε μείγμα μαζί με τα υπόλοιπα
υλικά. Βάζετε τα μισά φύλλα σε λαδωμένο ταψί λαδώνοντας το κάθε φύλλο. Στρώνετε επάνω την γέμιση και τελειώνετε με τα υπόλοιπα λαδωμένα φύλλα .
Ψήνετε την κολοκυθόπιτα σε φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 περίπου.

 

 

                              

      Πίσω στην Αρχική σελίδα                                                               

 

 

           

γγραφείτε τώρα  μέσω  e-mail για να ειδοποιήστε αυτόματα για νέα συμβάντασχετικά με την Ιστοσελίδα , το Τέροβο, την εφημερίδα μας και άλλα πολλά.........                                             
 
info@terovo.gr  


                       Επικοινωνήστε  μαζί    μας  στο

                           6973375759

                    

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ  ΤΕΧΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

IMPEL  -  ΙΩΑΝΝΙΝΑ