Η επίσημη ιστοσελίδα του Τερόβου Ιωαννίνων  
                          
                                                                                                                                                                                                                        

    ΑΡΧΙΚΗ        ΤΟ ΧΩΡΙΟ        ΟΙ ΡΑΨΑΙΟΙ        Ο ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ       ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ          ΒΙΝΤΕΟ         ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ              
Ο Καιρός της         Εβδομάδας
 


Ο ΑΓΙΟΣ  ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ

Ο ΕΚ  ΤΕΡΟΒΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

CHAT ROOM

Χρήσιμες Πληροφορίες Επιστολές Αναγνωστών Βιβλίο Επισκεπτών Τοπικά & Επίκαιρα Ενημερωτικά Δελτία Χάρτης Εγγράφου Όροι Χρήσης-Πολιτική

Χωριανοί και Φίλοι, υπάρχουν κάποια σημαντικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας και έχουν την ανάγκη της συμμετοχής σας και της υποστήριξης από μέρους σας. Διαβάστε περισσότερα..

 

ΤΟ   ΤΕΡΟΒΟ   ΣΤΟ

FACEBOOK

ΤΟ   ΤΕΡΟΒΟ   ΣΤΟ

FACEBOOK

Γίνε Συντάκτης.. Γνωρίζετε πρόσωπα και πράγματα για την περιοχή μας ; Ξέρετε ιστορίες από το παππού σας ; Γνωρίζετε ήθη ή έθιμα του τόπου;Έχετε γράψει κάποιο ενδιαφέρον άρθρο; 


ΕΠΕΙΓΟΝ

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ

ΚΟΡΟΝΑΪΟ

 

 

 

 

 

 

 


ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΥΠΟΣ

www.terovo.gr

 


                            ΕΚΤΑΚΤΟ  -   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Δήμος Δωδώνης στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από τη διάδοση του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εντατικοποιεί τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης του Κέντρου Κοινότητας σε συνεργασία με τις δομές του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», σύμφωνα με την εγκύκλιο με υπ’ αριθμ.:18659/17/03/2020, που απέστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών, με ενέργειες οι οποίες συνίστανται στα εξής:

1.Καταγραφή των κατοίκων του δήμου που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους και αδυνατούν κατά δήλωση τους να εξυπηρετηθούν.

2. Καταγραφή των άπορων και οικονομικά αδύνατων κατοίκων του δήμου που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους και αδυνατούν να εξυπηρετηθούν κατά δήλωση τους.

3. Εξυπηρέτηση για θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης και παροχής ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν.

4. Δωρεάν προσφορά φαρμακευτικής περίθαλψης και ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους που είναι άποροι και οικονομικά αδύναμοι.

5. Συνδρομή στις υγειονομικές υπηρεσίες (Κέντρο Υγείας Δερβιζιάνων) ανάλογα με τις ανάγκες τους.

6. Διεκπεραίωση αιτημάτων κατοίκων που αδυνατούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν και των απόρων και οικονομικά αδύναμων (παραλαβή αιτήσεων – παράδοση πιστοποιητικών) για τα πάσης φύσεως πιστοποιητικά που εκδίδονται μέσω ΚΕΠ.

7.Παροχή ψυχοκοινωνικής  υποστήριξης για την διαχείριση του άγχους και των υπόλοιπων συναισθημάτων που μπορεί να βιώνει ο κάθε δημότης από τους ειδικούς ψυχικής υγείας.

8. Κάθε άλλη εργασία συναφής με ληφθέντα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του νέου κορωνοϊού(COVID-19).

Για την εξυπηρέτηση των δημοτών ο Δήμος Δωδώνης καλεί τους δημότες να απευθύνονται στα εξής τηλέφωνα: α)Βοήθεια στο Σπίτι: 2654360144 από τις 07:30 έως 15:00, β)Κέντρο Κοινότητας: 2654360113 από τις 08:00 έως τις 16:00, γ) Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, κ. Βασίλης Χήρας: 6979660569, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων.

 ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ

  ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΚΑΛΕΤΣΗΣ

 

Αλήθειες για τον Κοροναϊό

 

Τι είναι COVID-19 και τι SARS–CoV-2;
Ο νέος κορωνοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωναϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.

Ο ιός  SARS-CoV-2 που προκαλεί στην ασθένεια Covid-19 ανήκει στην οικογένεια των κοροναϊών. Οι κοροναϊοί είναι δεκάδες αλλά μόνο επτά από αυτούς μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους. Οι τέσσερις από αυτούς προκαλούν ήπια κρυολογήματα, ενώ άλλοι είναι πιο σοβαροί και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο. Οι τελευταίοι πιστεύεται ότι μεταφέρονται στον άνθρωπο από τα ζώα, όπως είναι οι νυχτερίδες και οι καμήλες. Στους τελευταίους ανήκει και ο νέος κοροναϊός.

Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά γιατί τα παιδιά -αντίθετα με τη γρίπη- είναι απίθανο να αρρωστήσουν σοβαρά και να πεθάνουν από την Covid-19.

Οι κοροναϊοί έχουν πάρει το όνομά τους από τη χαρακτηριστική εμφάνισή τους στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, όπου διακρίνονται εξογκώματα περιμετρικά των ιικών σωματιδίων σαν στέμμα (corona).

Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;
Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή.

Πόσοι ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή νόσο;
Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει τόσο γρήγορα;
Οι δύο βασικές αιτίες για την ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ότι έχει βελτιωθεί η δυνατότητα ανίχνευσής του.

 

Κάποιοι άνθρωποι δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα, ή έχουν μόνο ήπια συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Σε άλλους ανθρώπους, η λοίμωξη με τον COVID-19 μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως πνευμονία ή ακόμα και θάνατο. Αυτό συμβαίνει συχνότερα σε ανθρώπους που έχουν κι άλλα προβλήματα υγείας, συγκεκριμένα τους ηλικιωμένους, αυτούς που πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νοσήματα των πνευμόνων και υπέρταση. Οι άνθρωποι με διαβήτη, σε περίπτωση λοίμωξης από τον ιό, εντάσσονται στις κατηγορίες υψηλού κίνδυνου για την εμφάνιση σοβαρής νόσου (ομοίως με τη γρίπη).

Οι άνθρωποι που μολύνονται από τον COVID-19 μπορεί να εμφανίσουν πυρετό, βήχα, δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή), να αισθάνονται κουρασμένοι και να έχουν μυϊκούς πόνους. Τα προβλήματα με την αναπνοή συμβαίνον όταν η λοίμωξη προσβάλει τους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονία. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται λίγες μέρες μετά τη λοίμωξη με τον ιό, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό το χρονικό διάστημα είναι 3-7 ημέρες μετά την έκθεση. Όμως, σε κάποιους ανθρώπους τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από μεγαλύτερο διάστημα (έως και 14 ημέρες).

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από το COVID-19;
Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, στο περιβάλλον των εκπαιδευτικών μονάδων αναφέρονται κατωτέρω:
Οδηγίες ατομικής υγιεινής:
• Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
• Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
• Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
• Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
• Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
• Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Τα ευρέως πωλούμενα  αντισηπτικό σκοτώνουν τον corona virus και το έγραφαν πάνω στην συσκευασία…….  Φυσικά, ο ισχυρισμός αυτός δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, έτσι όπως τον έχουν καταλάβει όσοι τον έχουν αναπαράγει... Γιατί; Πολύ απλά γιατί ο «ανθρώπινος κοροναϊός» δεν είναι τύπος ιού, αλλά ομάδα ιών που εκτός από αυτόν που έχει εξαπλωθεί από την Κίνα το τελευταίο διάστημα, περιλαμβάνει και άλλους 6.Άρα, η ετικέτα σε αυτούς αναφέρεται και όχι αποκλειστικά στον συγκεκριμένο, τον 2019-nCoV... Κάτι που έχει επιβεβαιώσει γνωστή εταιρία με ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας ότι ακόμα δεν έχει πρόσβαση στο νέο ιό για έρευνα, προκειμένου να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα των προϊόντων της.

Τι να κάνω εάν έχω στενή επαφή με κάποιον που υποψιάζομαι πως έχει COVID-19;
Επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ στο τηλ: 210.52.12.054 και μην πραγματοποιήσετε επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς πρότερη ενημέρωση του ΕΟΔY.

Υπάρχει εμβόλιο για το COVID-19;
Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο για το COVID-19, γι΄ αυτό έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή μέτρων πρόληψης διασποράς της νόσου. Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ιοί της γρίπης και οι κοροναϊοί τείνουν να εξαπλώνονται περισσότερο τον χειμώνα εξαιτίας του κρύου και των ειδικών συνθηκών που επικρατούν αυτήν την εποχή του χρόνου, αλλά και εξαιτίας του τρόπου που συμπεριφέρονται οι άνθρωποι.«Ο λόγος που τον χειμώνα καταγράφονται περισσότερα κρούσματα γρίπης, κρυώματος και βήχα είναι γιατί ο κρύος αέρας ερεθίζει τις ρινικές και αναπνευστικές οδούς και μας κάνει πιο ευάλωτους σε μολύνσεις από ιούς», αναφέρει ο ειδικός στην ιική μικροβιολογία, Σάιμον Κλαρκ, από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ.

 

Ο Ίαν Λίπκιν, διευθυντής του Κέντρου Μολύνσεων και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, στηρίζει τις ελπίδες του στις ακτίνες του ήλιου, ο οποίος σπανίζει τον χειμώνα.«Οι ακτίνες UV διασπούν τα νουκλεϊκά οξέα, που υπάρχουν στα κύτταρα των ιών. Σχεδόν απολυμαίνει τις επιφάνειες. Αν είστε έξω, είναι συνήθως πιο καθαρά απ’ ό,τι μέσα στο σπίτι και αυτό οφείλεται στις ακτίνες UV», τονίζει.   Οι ακτίνες UV είναι πολύ αποτελεσματικές για να σκοτώνουν τα βακτήρια και τους ιούς και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στα νοσοκομεία για την απολύμανση του εξοπλισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπου τώρα επικρατεί καλοκαίρι, στις μόνες που έχουν παρουσιαστεί κρούσματα είναι η Αυστραλία (22), η οποία έχει πολύ συχνά επισκέπτες από την Κίνα, και η Βραζιλία (1). Και στις δύο χώρες δεν έχει υπάρξει κάποιος θάνατος από τον κοροναϊό.

 Όπως αναφέρει το ISS, η μέση ηλικία των νεκρών ασθενών είναι τα 82 έτη και πως υπάρχει μια διαφορά 20 χρόνων ανάμεσα στην ηλικία των νεκρών και εκείνων που είναι θετικοί στον κορωνοϊό.                                                                  Οι περισσότεροι από τους θανάτους – το 42,2%, εμφανίστηκαν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 80 και 89 ετών, ενώ το 32,4% των θανάτων ήταν μεταξύ 70 και 79 ετών. Επίσης, όσον αφορά στις ηλικίες 60 με 69, το ποσοστό πέφτει σημαντικά στο 8,4% και μεταξύ 50 και 59 ετών, φτάνει μόλις το 2,8%. Τέλος το 14,1% είναι άτομα άνω των 90 ετών. Αναφορικά με το φύλο, οι γυναίκες που πέθαναν από κορωνοϊό είναι κατά μέσο όρο μεγαλύτερης ηλικίας από τους άνδρες. Συγκεκριμένα, η μέση ηλικία για τις γυναίκες είναι τα 83,4 έτη ενώ η μέση ηλικία για τους άνδρες είναι τα 79,9.

Η πλειοψηφία των ασθενών που πέθαναν από κορωναϊό είναι άνδρες.

Σε ποσοστό μεγαλύτερο από τα 2/3 των περιπτώσεων, οι ασθενείς που απεβίωσαν είχαν τρεις ή και περισσότερες προϋπάρχουσες παθολογίες. Πιο συγκεκριμένα: το 15,5% του δείγματος δεν είχε παθολογίες ή είχε μόνο μία. Το 18,3% είχε 2 ενώ το 67,2% είχε 3 ή και περισσότερες. Η υπέρταση ήταν παρούσα στο 74,65 του δείγματος, ακολουθούμενη από ισχαιμική καρδιοπάθεια (70,4%) και σακχαρώδη διαβήτη (33,8%).

Ο  κίνδυνος μόλυνσης με τον νέο κορωνοϊό μέσω της επαφής με αντικείμενα, όπως νομίσματα, χαρτονομίσματα ή τραπεζικές κάρτες, είναι πολύ χαμηλός» διευκρινίζουν πηγές του ΠΟΥ στην ισπανική «El Pais».

.Ο ιός είναι δυνατόν να εξαπλωθεί σε μεγάλες αποστάσεις μέσω του αέρα ?   Οι κορωνοϊοί δεν έχουν τέτοια ικανότητα. Τα σταγονίδια μέσω των οποίων μεταδίδεται, από το σάλιο ή τις εκκρίσεις της μύτης, «είναι υπερβολικά βαριά για να εξαπλωθούν σε μεγάλες αποστάσεις», επισημαίνει ο ΠΟΥ. Παράλληλα, ωστόσο, ο Οργανισμός προειδοποιεί πως «μόλυνση μπορεί να επέλθει και αν κάποιος αγγίξει τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη του έπειτα από επαφή με μολυσμένη επιφάνεια».

Οι μάσκες μπορεί να επαναχρησιμοποιηθούν ?  Όχι, οι μάσκες δεν μπορεί να πλυθούν, ούτε πρέπει να τις απολυμαίνουμε με αντισηπτικό χεριών. «Οι μάσκες δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται σε καμία περίπτωση. Αν κάποιος έρθει σε στενή επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί από τον νέο κορωναϊό ή έχει άλλη αναπνευστική λοίμωξη, το μπροστινό μέρος της μάσκας πρέπει να θεωρηθεί μολυσμένο. Για να την απομακρύνετε, μην αγγίξετε καθόλου το μπροστινό μέρος. Μετά την απόρριψή της, πλύνετε οπωσδήποτε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό τζελ».

. Δεν είναι ασφαλές να λαμβάνω γράμματα ή πακέτα από την Κίνα ?  Είναι ασφαλές. «Χάρη σε παλαιότερες μελέτες, γνωρίζουμε πως οι κορωνοϊοί δεν επιβιώνουν για πολύ πάνω σε αντικείμενα όπως οι επιστολές και τα πακέτα».

. Τι μπορώ να κάνω για να προστατεύσω τον εαυτό μου;   Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι. Γιατί; Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια.

Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό. Γιατί; Όταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικό, όπως COVID-19, βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικρο-σταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.

Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας. Γιατί; Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.

Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας εάν έχετε ταξιδέψει στη Κίνα ή εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα από την Κίνα ή με άτομα που έχουν επιστρέψει από πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα, τα οποία παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα. Γιατί; Όποτε έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να πάσχετε από αναπνευστική λοίμωξη ή πιο σοβαρή νόσο. Η εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων μαζί με πυρετό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και, αναλόγως του ιστορικού ταξιδιού σας και των συνθηκών, ο COVID-19 μπορεί να είναι μία από αυτές.

Θα πρέπει να φοράω μάσκα;   Η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, η χρήση μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση μάσκας συνιστάται σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και υποψία λοίμωξης με COVID-19 ή σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης με COVID-19.

Πώς μεταδίδεται ο ιός;   Ο COVID-19 μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής. Για παράδειγμα, καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε αμέσως το μαντήλι σε κλειστό κάδο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα.

Πόσο καιρό επιβιώνει ο ιός στις επιφάνειες;   Δεν είναι γνωστό πόσο χρονικό διάστημα ο COVID-19 μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες, ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο καινούργιος κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του ιού στις επιφάνειες.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα συμπτώματα που προκαλεί ο COVID-19, ο ιός της γρίπης και το κοινό κρυολόγημα;   Τα άτομα που νοσούν από COVID-19, ιό της γρίπης ή ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα συνήθως αναπτύσσουν αναπνευστικά συμπτώματα, όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας και η καταρροή. Διαφορετικοί ιοί μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Λόγω των ομοιοτήτων των συμπτωμάτων, η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται μόνο μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.

Ποιος είναι ο χρόνος επώασης;   Ο χρόνος επώασης ενός ιού είναι το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην μόλυνση από τον ιό και την έναρξη εμφάνισης συμπτωμάτων. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο χρόνος επώασης του COVID-19 υπολογίζεται σε 2-11 ημέρες, με απώτατο όριο τις 14 ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με άλλους κοροναϊούς, όπως είναι ο MERS-CoV και ο SARS-CoV.

Μπορεί ο COVID-19 να μεταδοθεί από άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα;   Με βάση πρόσφατες αναφορές η μετάδοση του COVID-19 είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, υπεύθυνα για την εξάπλωση του ιού είναι κυρίως τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.

τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά στη πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης του COVID-19;   Όχι, τα αντιβιοτικά δεν δρουν κατά των ιών.

Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για τον COVID-19;   Όχι. Τα άτομα που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ανακούφισης των συμπτωμάτων. Άτομα με σοβαρή συμπτωματολογία χρειάζονται περαιτέρω υποστηρικτική φροντίδα.

Δεν μπορούν να προβλέψουν πόσοι θάνατοι θα υπάρξουν    Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός διαγνωσμένων περιστατικών ανησυχεί τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν μπορούν ακόμη να εκτιμήσουν πόσοι θάνατοι μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον. Μια πανδημία -δηλαδή μια εξαπλωνόμενη επιδημία σε τουλάχιστον δύο ηπείρους του πλανήτη- μπορεί να έχει διεθνείς επιπτώσεις, παρά τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις εκτεταμένες καραντίνες, μέτρα που ήδη επιβάλλουν όλο και περισσότερες χώρες.                                                                Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση μέχρι στιγμής να γνωρίζουν πόσο φονικός θα αποδειχθεί ο νέος ιός «2019-nCoV», αλλά υπάρχει πια ολοένα μεγαλύτερη επιστημονική συναίνεση ότι μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, περισσότερο όπως η κοινή γρίπη που είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, παρά όπως οι προηγούμενοι θανατηφόροι ιοί SARS και MERS, που μεταδίδονταν πιο δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο SARS σκότωνε περίπου το 10% των αρρώστων, ενώ ο MERS το ένα τρίτο. Η «ισπανική» γρίπη του 1918 σκότωνε μόνο το 2,5%, αλλά επειδή είχε τρομερή μεταδοτικότητα διεθνώς και οι ιατρικές και φαρμακευτικές άμυνες ήταν τότε χειρότερες, εκτιμάται ότι σκότωσε 20 έως 50 εκατομμύρια ασθενείς. Η άκρως μεταδοτική πανδημία της «γρίπης των χοίρων» Η1Ν1 το 2009 είχε χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας(γύρω στο 0,02%), αλλά σκότωσε περίπου 285.000 ανθρώπους.

 

 

 

   Τα νέα των

   κυνηγών μας ....   

 

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΜΑΣ

        Περιμένουμε  παραδοσιακές  συνταγές του Τερόβου και όχι μόνο, έτσι όπως σας μεταφέρθηκαν από τους  συγγενείς σας, να τις δημοσιεύσουμε

Εγγραφείτε τώρα  μέσω  e-mail για να ειδοποιήστε αυτόματα για νέα συμβάντα σχετικά με την Ιστοσελίδα , το Τέροβο, την εφημερίδα μας και άλλα πολλά.........                                           [email protected]
                 Επικοινωνήστε  μαζί    μας  στο

                       6973375759

                    


 

         

 

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΚΑΠΟΥ ΣΤΟ...... 2005                            

Παπαδήμας Χρήστος ( Δήμαρχος  Αγίου Δημητρίου ) :  Συγχαρητήρια στο συγχωριανό μαs Βασίλη Παύλου για την προσφορά στο χωριό μαs με την κατασκευή τησ ιστοσελίδασ και για την προσπάθειά σας η οποία έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στον τομέα της ηλεκτρονικής προβολής του χωριού μας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που με τις γνώσεις σας βοηθάτε τον τόπο μας να πάει ένα βήμα πιο μπροστά. Το Τέροβο για άλλη μια φορά οδηγεί τις εξελίξεις και εύχομαι και τα άλλα χωριά του Δήμου μας να ακολουθήσουν. Τέτοιες προσπάθειες πρέπει να στηρίζονται από όλους και προσωπικά ως Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου θα είμαι πάντα κοντά σας, σε ότι χρειαστείτε. Πολλά συγχαρητήρια στον πρόεδρο του συλλόγου μας Βασίλη Παύλου για την έμπνευση και δημιουργία.

Τσόλκας Στάθης (  Αντιπρόεδρος Ηπειρωτικού Συλλόγου και Γεν.Γραμ. Πανηπειρωτικού Συλλόγου Καναδά) :  Συγχαρητήρια και τις καλύτερες ευχές μου για την ιστοσελίδα σας. θα είμαστε κοντά σας σε ότι μας χρειαστείτε.

Κύρκος Δημήτριος ( Τορόντο Καναδάς ) : Γεια σας από το Τορόντο του Καναδά. Σας στέλνουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια για τη μεγάλη σας προσπάθεια στην ιστοσελίδα που αρχίσατε. Είναι κάτι που εμείς οι ξενιτεμένοι το περιμέναμε με μεγάλη αγωνία εδώ στην ξενιτιά. Σας  ευχαριστούμε και καλή πρόοδο. 

Ζώτος Ιωάννης ( Υποναύαρχος Π.Ν.): κ. Πρόεδρε, αγαπητέ Βασίλη Παύλου, σας εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο του Συλλόγου μας. Επίσης και στα άλλα μέλη του συλλόγου για το καλό του χωριού μας.   

Τσόλκας Δημήτριος ( Ιατρός ) :  Σας μεταφέρω τις καλύτερες ευχές μου για την δεδομένη επιτυχία σας και την ιδιαίτερη χαρά που μας δώσατε με την πολυσήμαντη δουλειά σας. Εύχομαι να μεταφέρουμε τον πολιτισμό και τις αξίες του χωριού μας σε όλο τον κόσμο. Και πάλι μπράβο στον συγχωριανό μας Βασίλη Παύλου για την προσφορά του.   

Ντάσσης Χρήστος ( επιχειρηματίας)   : Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα, είναι πραγματικά πολύ καλή και προσεγμένη και εύχομαι μαζί με την εφημερίδα μας  να υπηρετεί για πάρα πολλά χρόνια το χωριό μας.

Καραμήτσος Φιλήμων ( Δημοσιογράφος)   : Η ιστοσελίδα του Τερόβου είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία, όχι μόνο για τη χρησιμότητά της στη δικτύωση και την επικοινωνία των απανταχού συγχωριανών, αλλά κυρίως γιατί εκφράζει την πίστη όσων τη στηρίζουν και πολλών άλλων, ότι οι κοινότητες έχουν μέλλον, ότι δεν θα χαθούμε. Καλή συνέχεια...

Ιωάννου Βησσαρίων ( ESSEN - ΓΕΡΜΑΝΙΑ) : Σας  χαιρετώ από την Γερμανία. Χάρηκα πραγματικά που διαμέσου της ιστοσελίδας μας μπορώ να ενημερώνομαι για το χωριό μου. Πολλά συγχαρητήρια !!!!!!!!!!!! 

Σιαματάς Γιώργος ( επιχειρηματίας)  : Ευχές για πλήρη επιτυχία στο σημαντικότατο αυτό έργο σας, που βρίσκει την πλήρη συμπαράσταση και στήριξη όλων των Τεροβιτών. Μας δίνει ιδιαίτερη χαρά το γεγονός ότι οι ξενιτεμένοι συγχωριανοί μας, μέσα από site αυτό θα νοιώθουν πιο κοντά στον τόπο τους. Και πάλι συγχαρητήρια.

Παπακώστας Αναστάσιος ( Ταξ/χος   ε.α.) :  Τις καλύτερες ευχές μου για την ιδιαίτερα προσεγμένη δουλειά σας. Ελπίζω να αποτελέσει αφορμή για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να γνωρίσουν οι νεώτεροι το υπέροχο Τέροβο.

Καλόγηρος Κ. Ιωάννης  ( Ε.Φ. Φυλ. Σταυρακίου) : Υπέροχος χώρος, γεμάτος μνήμες του χθες και του σήμερα από το πανέμορφο χωριό σας. Τα θερμά μου συγχαρητήρια στο  Βασίλη Παύλου για τη σπουδαίο του έργο.

Αναστάση Άννα ( υπάλληλος Υπ. Πολιτισμού) : Ο πολιτισμός ως βάση ανάπτυξης του τόπου μας και ιδιαίτερα σήμερα, έχει ανάγκη από ανάλογες πρωτοβουλίες που φέρνουν πιο κοντά το χθες με το σήμερα, στα απόμακρα σημεία της πατρίδας μας. Συγχαρητήρια κ.Παύλου γι'αυτό το έργο πολιτισμού και για τον πολιτισμό του έργου σας . 

Τσόλκας Δ. Γεώργιος :    Τις θερμές μου ευχές στους απανταχού Τεροβίτες και ένα μεγάλο μπράβο!!!!!! στον εμπνευστή - ιδρυτή αυτής της σελίδας συγχωριανό μας Βασίλη Ι. Παύλου. Θα μας φέρει αρκετά πιο κοντά στον τόπο μας.   

 

ΑΡΧΙΚΗ      ΤΟ ΧΩΡΙΟ      ΟΙ ΡΑΨΑΙΟΙ      Ο ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ      ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ      ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφείτε τώρα  μέσω  e-mail για να ειδοποιείστε αυτόματα για νέα συμβάντασχετικά με την Ιστοσελίδα , το Τέροβο, την εφημερίδα μας και άλλα πολλά.........              

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ  ΤΕΧΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

IMPEL  -  ΙΩΑΝΝΙΝΑ

                       Επικοινωνήστε  μαζί    μας  στο

                           6973375759

                     [email protected]